Per 1 januari 2016 gaat het verbod in op het verspreiden van gratis plastic tassen. Zowel dunne- als dikkere plastic tassen mogen niet meer gratis worden meegeven aan klanten bij de aanschaf van goederen en producten. Uitzonderingen hierop zijn het verspreiden van plastic tassen ten behoeve van het geschikt houden van levensmiddelen of het voorkomen van voedselverspilling. Ook valt de ter plekke verzegelde tas bij taxfree shoppen onder de uitzondering.

Kledinghoezen in de textielreinigingsbranche vallen niet onder het verbod. Dit houd niet automatisch in dat wij voor elk kledingstuk een kledinghoes gebruiken. Wij leveren het strijkgoed terug in de stijkbox, voor de hangende kleding gebruiken wij doorgaans één kledinghoes voor meerdere kledingstukken.

De kledinghoezen die in de textielreinigingsbranche worden gebruikt vallen niet onder de plastic draagtassen waar het verbod betrekking op heeft. In de conceptregeling die op 9 oktober 2015 is gepubliceerd staat hierover het volgende beschreven: “Het, al dan niet dichtgesealde, plastic zakje om vlees(waren), en de plastic kledinghoes om bijvoorbeeld gereinigde kleding, worden niet beschouwd als een draagtas. Beide vormen geen (verzamel)verpakking die bedoeld is om in de hand te worden gedragen.”