Vraagt u zich soms ook wel eens af wat de symbolen op uw kledingetiket betekenen? Dan kan deze lijst een handige hulp zijn bij het wassen, strijken en drogen van je kledij.

Wassen

Onderstaande symbolen omschrijven hoe je de kleding thuis kunt reinigen in een wasmachine. Als er een horizontale streep onder het symbool staat, moet je voorzichtig met het kledingstuk zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de wasmachine op minder toeren te laten centrifugeren, een verkort programma te draaien, de hoeveelheid was in de trommel te halveren of extra water te laten gebruiken. Als er een dubbele horizontale streep onder staat, betekent dit dat zeer voorzichtig gewassen moet worden, dat geldt bijvoorbeeld voor kleding waarop versiersels zijn geborduurd.

Wassen op 60 graden Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 60° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
Wassen op 40 graden Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 40° Celsius. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
Wassen op 30 graden Geschikt voor machinewas. Gebruik een speciaal programma voor wol of delicate was, met een maximaal watertemperatuur van 30° Celsius. Centrifugeer op lagere toeren.
Handwas Niet eschikt voor machines. Alleen met de hand wassen, dus niet in de wasmachine.
Niet wassen Niet wassen, en zelfs niet laten weken in water.

Strijken

Een strijkijzer is eigenlijk een gloeiend warme metalen plaat, waarmee je gekreukte kleding glad maakt. Wel zo fijn om net voor de dag te komen. Niet alle stoffen kunnen tegen de hoge temperatuur waarmee dit gepaard gaat. Hieronder staan de strijksymbolen die je in je waslabel tegenkomt. Elk type stof heeft zijn eigen eigenaardigheden: zo kunnen kledingstukken van katoen of linnen op de hoogste stand gestreken worden, terwijl synthetische stoffen meestal op alleen de laagste stand gestreken kunnen worden.

strijksymbolen-drie-stippen Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.
strijksymbolen-twee-stippen Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.
strijksymbolen-een-stip Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
strijksymbolen-niet-strijken Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.

Drogen

Het is natuurlijk erg handig om je was altijd te kunnen drogen wanneer het je uitkomt, zonder rekening te hoeven houden met het weer. Toch kunnen niet alle soorten kledingstoffen er goed tegen wanneer je een wasdroger gebruikt. Hieronder worden de symbolen getoond welke je in het label in je broek of T-shirt kunt vinden. Ze geven advies over of je een wasdroger kunt gebruiken en zo ja, op welke temperatuur. Zo niet, dan zijn er alsnog mogelijkheden om je kleding te drogen. Dit kan bijvoorbeeld hangend zijn, of juist liggend om vervorming te voorkomen.

wassymbolen-drogen-hoge-stand Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen en tot hoge temperatuur laten drogen.
wassymbolen-drogen-lage-stand Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen, maar niet op hoge temperatuur.
wassymbolen-drogen-geen-droger Dit kledingstuk is er niet tegen bestand om in de wasdroger gedaan te worden.
wassymbolen-drogen-liggend-drogen Geen gebruik maken van de wasdroger. Om vervorming van de kleding te voorkomen, laat je dit kledingstuk liggend drogen.
wassymbolen-drogen-hangend-drogen Laat dit kledingstuk hangend drogen. Geen gebruik maken van de wasdroger.
wassymbolen-drogen-nat-ophangen Hang dit kledingstuk nat op om te laten drogen. Geen gebruik maken van de wasdroger.

Bleken

Bleekmiddelen, meestal op basis van chloor, zijn sterke chemische hulpmiddelen. Ze worden gebruikt om vlekken op (witte) kledingstukken te verbloemen. Doordat chloor behoorlijk agressief is, moet je er heel goed op letten dat het kledingstuk er tegen bestand is. Doe je dit niet, dan kun je misschien je kleding weggooien! Uitkijken dus.

wassymbolen-bleken-ci Het is mogelijk dit kledingstuk te bleken met (chloor) bleekwater of geconcentreerd bleekmiddel.
wassymbolen-bleken-geen-bleekmiddel Geen (chloor)bleekmiddel gebruiken; daar is de kleding niet tegen bestand.