shirt_stackEen overhemd strijken is eenvoudig, mits je het zorgvuldig doet en een beetje geduld betracht. Op deze pagina vind je alle stappen uitgelegd!

Het label van het overhemd

Velen denken dat het label in het overhemd zit voor de show, om jou te irriteren of gewoon omdat dat nou eenmaal zo hoort. Mis! Het label geeft je informatie over wat wel en wat niet te doen met je overhemd. Niet alleen vind je hierop wasinstructies (was op 30 graden fijnwas is doorgaans ons advies), maar je vindt ook wat adviezen op het gebied van het strijken van je overhemden. De stippen in het strijkijzer dat is afgebeeld is op het label, zie je ook terug op je eigen strijkijzer. Hou deze maximum temperaturen aan. Ja, wij weten het ook: heter strijkt gemakkelijker. Helaas verbrand je dan ook de stof/draad, waardoor deze makkelijker breekt en je overhemd dus veel sneller verslijt.

De stof van het overhemd

In het verlengde van voorgaande: houd rekening met de stof van het overhemd. Een verfijnde stof is vaak kwetsbaarder dan een wat minder verfijnd materiaal. Hoewel je de meeste overhemden aan de buitenkant kunt strijken, adviseren wij -om vergissingen te voorkomen- je overhemden altijd aan de binnenkant te strijken. Zo voorkom je bout-afdrukken op de stof. Met name op donkere overhemden (zwart, donkerblauw) zie je afdrukken erg duidelijk. Deze afdrukken zijn blijvende verkleuringen of beschadingen: let hier dus goed mee op. Afdrukken kunnen overigens ook ontstaan door te heet strijken (zie voorgaande alinea).

De voorbereidingen

Zorg dat je strijkbout op de juiste temperatuur is, dat je strijkplank recht staat (en voorzien is van een goede, gevoerde hoes), dat alle (ja, alle) knoopjes van je overhemd los zijn en je een gevulde plantenspuit bij de hand hebt. Deze spuit kun je vullen met gewoon water. Eventueel kun je wat strijkspray toevoegen. Als je een stoomstrijkijzer gebruikt, let dan op eventuele kalkafzettingen. Deze kunnen bruine vlekken in je overhemd veroorzaken.

Boord en schouderpand

Begin met het boord van je overhemd (eerst de opstaande rand, dan de vleugel). Let op dat je de goede kant van het boord strijkt: de binnenkant is hier juist de buitenkant. Strijk het boord aan de achterkant van buiten naar binnen. Vouw het boord van het overhemd vervolgens om en strijk hierin een messcherpe vouw. Haal vervolgens het overhemd binnenstebuiten, trek de mouwen/schouder over de kop van de plank en strijk het achterpand (herhaal dit voor de linker- en rechterkant).

De mouwen van je overhemd strijken

Misschien wel het onderdeel van het overhemd waar het meeste discussie over is. Zoveel mensen, zoveel meningen. Wij adviseren om de mouw met het mouwhuis naar boven op de plank te leggen. Pak het overhemd bij schouder en manchet vast bij de zijnaad, trek het strak, leg de mouw neer en strijk deze eerst met de hand glad. Vervolgens strijk je vanaf de naad naar buiten. Indien gewenst kun je dit herhalen met het mouwhuis naar beneden. Uiteraard kun je eventueel een speciaal mouwenplankje gebruiken. Aangezien je het overhemd binnenstebuiten strijkt, adviseren wij op geen scherpe vouw te strijken aan de bovenkant van de mouw. Deze zal uiteindelijk immers binnenstebuiten zitten.

De manchetten van je overhemd strijken

Let op: hier verraadt de onervaren strijker zich. Strijk nooit een vouw in je manchet! Alleen een overhemd dat net uit de verpakking komt heeft een vouw en dient dan ook voor het dragen gestreken (en bij voorkeur ook gewassen) te worden. Net als bij het boord strijk je het manchet aan de binnenkant, van buiten naar binnen. Probeer geen vouwen in de stof aan de binnenkant te strijken (die altijd wat ruimer is dan de buitenkant van het manchet).

Het lijf of body van het overhemd strijken

Al het voorgaande hoort natuurlijk ook bij het overhemd, maar het belangrijkste (en gelukkig het makkelijkste deel): het lijf. Let het overhemd met rugpand op de plank; leg de zijnaad tegen de zijkant van de plank. Bij verreweg de meeste planken, dien je het achterpand in twee keer te strijken. Doe hierna het rechtervoorpand (het pand waar de knopen op zitten). Ook hier leg je de zijnaad van het overhemd tegen de zijkant van de plank. De rest laat je vrij naar beneden hangen. Als laatste strijk je het linkervoorpand. Eventueel kun je ervoor kiezen om het stukje waar de knopen in vallen, ook nog even aan de buitenkant te strijken. Let hierbij op dat de stof dit toelaat.

Klaar? Bijna!

Hang het overhemd netjes op met het bovenste knoopje gesloten. Omdat het overhemd nog warm is, is het extra gevoelig voor kreukels. Hou hier rekening mee. Gebruik bovendien een goede hanger, bij voorkeur met verbredingen op de schouders.